Čovjek s vilicom u svijetu juhe

petak, 29.02.2008.

Vrapčja škola (života)


Mladi tić pjeva
proljetnu pjesmu. Stari
vrabac suzdržan.

- 02:40 - Komentari (8) - Isprintaj - #

četvrtak, 28.02.2008.

Senzacionalno! Ekskluzivno! Liposukcija ili nova dijeta? Danas na balkonu!


Debeli vrabac
počeo tjelovježbu.
Pozdrav proljeću.

- 00:24 - Komentari (10) - Isprintaj - #

srijeda, 27.02.2008.

Skidač Kaputa u poslu preko glave, ovih dana...


Skidač Kaputa
škaklja pod perjem vrapca
Debeljka. Sunce!

- 00:37 - Komentari (13) - Isprintaj - #

utorak, 26.02.2008.

Drevno šumsko čudovište

Voljena je zadovoljna. Pročitala je post o Skidaču Kaputa.
- Baš volim bajke, - rekla je, - tim prije što se sve baš tako dogodilo!

Moja Voljena zadovoljna je istančanim osjećajem za dobru reportažu koji imam, i nos za istinski dio priče, a ne time, netko bi brzopleto zaključio, kako joj muž ima bujnu maštu. Naravno da sav cvatem kad mi je draga zadovoljna. Tim prije što je zadovoljna zbog onoga što jesam, a ne zbog nečeg što bih trebao ili mogao biti.

Jer, upoznao sam mongo žena nezadovoljnih svojim vezama. I to, sad riskiram mnogo srditih pogleda i ljutitih riječi, uglavnom nezadovoljnih mlađih žena. Nikad on nije ono što bi one željele. Uvijek ona ista priča o njima koje žele promijeniti njega i njemu koji želi biti s njom zato što je ona ona, i sav mu je grijeh što želi biti ono što jedino može – on sam. Imao sam sreće. Mene moja žena nikad nije htjela promijeniti, pa ni kad je bila sasvim mlada, luda i nemoguća. Reklo bi se, igrala je na neviđeno. Ali sada zato nedjeljom odšetamo ravno u bajku, a svaki dan je nedjelja, a svaka bajka stvarni događaj iz života.

Ali bajka nije bajka ako u njoj nema barem jedno čudovište. Ponukan nesrećom koja je zadesila Veliko Drvo, dao sam se u istragu. Dvije debele grane, upravo račve u krošnji, otrgnute su. To se lijepo vidi po batrljcima. Nakon pile ostaje lijep, gladak rez. Velike grane pale bi na stazu. Šumari bi ih pokupili, ali ne bez tragova koje bi ostavili. Nema druge, to je bio On. Strašni šumski duh, ono što je Kosac među ljudima. Bio je to Samoizval Stabala! Molim lijepo, ne izmišljam! Pozivam se na svoju reputaciju besprijekornog reportera. I službene vlasti jasno upozoravaju na postojanje ovog čudovišta. I ne samo na postojanje, na opasnost! U šumariji se sigurno ne rukovode neznanstvenim rekla-kazala postupcima. Zar bi slučajno na samom ulazu u šumu postavili uočljivu tablu s natpisom:

OPASNOST OD SAMOIZVALA STABALA

Treba reći da Samoizval Stabala ne napada ljude, životinje, vilenjake i patuljke. Njegov plijen je drveće. Ali ponekad Samoizval napadne tako nezgodno da stabla pri rušenju mogu ozbiljno ozlijediti slučajnog prolaznika. Šumari iz šumarije to, dakako, znaju. Stoga su dužni upozoriti puk na opasnost.

Znači, jasno je. Nitko drugi ne bi mogao napasti Veliko Drvo. Bio je to Samoizval Stabala. Obukao sam se na brzinu i, odlučan, krenuo u lov.
- Hej, kud ćeš ti u ovo doba! – kliknu Moja Voljena, već u pidžami pod dekicom, pod punom opremom spremna za gledanje Nikite.
- Idem pronaći Samoizvala Stabala da ga pitam zašto je htio pojest Veliko Drvo!
- A, luđaka! Ne ideš nikud sad! – skoči ona.

Nakon malo hrvanja uvjerio sam je da moram, jer ponekad man got to do what man got to do, to se bar zna! Nekako je popustila, pa sam se otputio.

Nisam ga pronašao. Ugodan topli šumski zrak oraspoložio me i ohladio moju ljutnju. Zaista, nije li i tako previše našeg petljanja po stvarima koje ne razumijemo, naših sumanutih intervencija u prirodu? Samoizval Stabala drevno je čudovište, star barem koliko i drveće. Neću ga loviti. Ne znam i kako bih. Hvala mu što je zadovoljio apetit s dvije velike grane i ostavio našeg prijatelja na životu.



free stats

- 00:31 - Komentari (15) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 25.02.2008.

Skidač Kaputa i Nadzornik Zime

Nedjeljna šetnja u omiljenoj šumi. Nakon što je Hladitelj Radijatora obavio svoj posao nagovjestitelja, Skidač Kaputa je došao. Uranio je. To znamo po Nadzorniku Zime koji se još nije povukao sa noćnog neba da ode iza južnog horizonta u lov, kamo odlazi svakog proljeća. Nadzornik Zime i Skidač Kaputa istog su roda, iako je Nadzornik Zime stariji. Skidač Kaputa naš je otac i odgojitelj, a Nadzornik Zime nam dođe nešto kao stric u Čileu. Hladitelj Radijatora naš je divlji rođak, puno stariji, puno moćniji, ali kao malo dijete prema Skidaču Kaputa. Pa i on je njegov potomak!

Moj prijatelj iz djetinjstva sa šumskih staza, Veliko Drvo, ozlijeđen je nedavno i ostao je bez dvije velike grane. Mlade su mu grane propupale, pa će biti dobro. Pomogla mu je Vilinska Diva, kako zovem divovsku vilu u mojoj šumi. Ona tu živi od pamtivjeka, a sa mnom se igrala u pješčaniku na samom rubu šume gdje je mali park. Svo četvero, Veliko Drvo, Vilinska Diva, Moja Voljena i ja, složili smo se kako se Skidač Kaputa opet pobrinuo da sve bude dobro. Vilinska Diva zaplesala je preko tepiha od šafrana upravo kao da je sestra Hladitelja Radijatora, Veliko Drvo zadovoljno je zamigoljio korijenjem, pa ni ja nisam odolio želji da trapavo zaplešem.
- Što radiš? – upitala me Moja Voljena, pa su mi se Vilinska Diva, Veliko Drvo i ona smijali.
Zacrvenjeh se. Nastavio sam toptati nogama po stazi i strugati cipelama skupljajući odbačene opuške na jednu hrpicu kraj klupe.
- Kakvo pitanje! Skidač Kaputa skida kapute. A ja, eh, češkam leđa Majčici Zemlji.

- 00:05 - Komentari (9) - Isprintaj - #

nedjelja, 24.02.2008.

Prošćenje na zapadnom nebu


tirkizno nebo
narančasti oblaci
sveta sličica

- 00:00 - Komentari (17) - Isprintaj - #

srijeda, 20.02.2008.

Hladitelj radijatora

Vjetar s jugozapada naglo je ohladio radijatore. Ipak, malo je prejak, i neugodno zviždi kroz mnoštvo rupa u potkrovlju naše vile-propuh. Nikad nismo bili prijatelji, vjetar i ja, s koje god strane dolazio. On je tvrdoglav putnik i glasnik vijesti koje me ne zanimaju. Ne volim ga ni kad je ljekovit. Koje dijete voli lijek, makar i razumjelo da mu čini dobro? Nikad nisam bio dijete vjetra. Ipak, ohladio je radijatore i zato - zahvalan sam mu poput djeteta.

- 17:30 - Komentari (23) - Isprintaj - #

utorak, 19.02.2008.

Važnost strateške inicijative









Okom i uhom
debeli mačak prati
debelog vrapca.

- 00:41 - Komentari (16) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 18.02.2008.

Rubrika: Tko je tu lud?

Ovaj blog nekim čudom je opstao, preživio svoju prvobitnu funkciju pomoći u preživljavanju (Bog te ubio, prijatelju K.cerek), star je već dvanaest mjeseci i bliži mu se prvi rođendan. party Zato sam odlučio uvesti i neobaveznu novu rubriku, naslovljenu po posljednjem pitanju iz opisa bloga: tko je tu lud?nut Time kršim tko zna koji već princip koji sam pokušao zadati sam sebi na početku. Na primjer, da se neću obazirati na politiku i dnevne događaje. Ali ne mogu odoljeti. Ne, ne mislim ništa nadugačko komentirati i ocjenjivati, ali neke stvari jednostavno svrbe da se postavi pitanje moje nove rubrike.

Evo prvog primjera:

Predjednik Republike danas komentira priznanje Kosova pa kaže kako će Hrvatska „osluškivati“ što radi Europska unija, a onda principjelno donijeti odluku. Pa dobro, što to znači? Znači li to da ćemo ulizički osluškivati što kažu gazde kako bismo prilagodili svoje odluke? Gdje je tu onda principjelnost? Ili ćemo osluškivati, ali ne ulizički, nego kasnije reagirati po svom. Da li to znači da ćemo tek naknadno odlučiti što je uopće principjelno? Po kojem principu? Otkad je princip stvar proizvoljne odluke? Kakva je to uopće smušena izjava za javnost koja se donosi nakon razgovora tri čelna čovjeka države, tri predsjednika: državehrvatska, Vladehrvatska i Saborahrvatska?
Drugim riječima: tko je tu lud? ludNetko mi mora objasniti jer sam ja nedavno prestao s medikamentima, a ljudi koji vode državu nisu na nikakvom liječenjuzubo.

I jedan lapsus glasnogovornice zagrebačke policije

U bircu u Dubravi koknu nekog mafijozu, a ona u priopćenju za javnost veli, uz ostalo, kako su pri tom u pucnjavi bili „dovedeni u opasnost životi petorice građana Republike Hrvatske i jednog konobara“. smijehsmijeh
Konobari su vanustavna kategorija!!! Stvarno su grozni, možda su androidi. Ili Hybridi!! ;))))

- 19:49 - Komentari (3) - Isprintaj - #

Još jedan obol zabrani pušenja


Pušački prsti.
Dim zaklanja pogled van.
Požutjeli brk.

- 14:11 - Komentari (6) - Isprintaj - #

nedjelja, 17.02.2008.

Nešto kao flash?

Prošle godine otprilike u ovo vrijeme, ili možda u ožujku, već sam se dovoljno dugo kljukao lijekovima pa mi je bilo znatno bolje. Počeo sam razgovarati s ljudima, počeo sam čitati. Čitanje je prokleta navika, kad se jednom navučeš, patnja je biti lišen. Zato sam bio vrlo zadovoljan, pa sam se pohvalio doktoru Nadležnom.
- Lijepo, lijepo, dragi Ludlud! – rekao je, - Pa onda, što čitate?
Rekao sam mu, a doktor samo što se nije uhvatio za glavu:
- Ne, ne, ne, Ludlud! Nikakva filozofija, nikakva teorija, nikakva teologija niti psihološki egzistencijalistički romani! Nema teške literature! Zabranjujem vam!
- Ali doktore...
- Nije me briga! Čitajte stripove, krimiće, nešto popularno...

Ovih dana sjetio sam se tog razgovora. Netom napisah recenziju vrlo sugestivnog romana u kojem je živo opisano stanje teške psihoze, i pročitati roman pokazalo se težim nego sam mogao pretpostaviti. Obuzeo me potmuli nemir i crne slutnje. Pisanje kritike pokazalo se dobrim, tražilo je fokus misli i ono što volimo zvati intelektualni napor, dobrodošla protuteža emocionalnom naporu i potencijalnoj krizi tijekom čitanja. Ipak, negdje unutra oslobodio se nemir i, priznajem, strah. Što ako?

Što ako je recidiv realna mogućnost? Kad je doktor Nadležni rekao da sam izliječen, spopalo me stanje euforije i jedina borba bila je s laganom narkomanskom krizom skidanja s pilula. Sada je prošlo već dosta vremena, i crv sumnje uvukao se u um. Je li moguće da mi se opet pogorša i da opet završim u svijetu koji previše živo podsjeća na svijet koji se oslobodi kad Frodo navuče Prsten?

- Nikad ti više ne može biti onako. – umirila me Voljena, - Pogledaj, razmisli: razmišljaš jasno o tome i svjestan si svega. Normalno je da te ponekad malo strah kad se svega prisjetiš. Normalno je da te ponekad nešto uznemiri, nakon svega. Sad je to bila ova knjiga, sutra nešto drugo, ali knjigu si savladao svojim tekstom, a nešto drugo ćeš isto savladati. Sad imaš to iskustvo i više ti se ne može onako prišuljati. Sad znaš, i prepoznat ćeš na vrijeme.

Hladnoća, magla, knjiga o ludilu, pad raspoloženja, stanje na računu... sve te divne stvari koje je tako lijepo promatrati otvorenih očiju i pri punoj svijesti!

Nikad više ne može biti onako.

- 00:45 - Komentari (11) - Isprintaj - #

subota, 16.02.2008.

Panonijo, tko te ne bi volio, i tvoje glavne izvozne proizvode, blato i maglu. A jadna ne bila...

Panonska magla.
Balkon – obzor svijeta
debelog vrapca.

- 00:01 - Komentari (7) - Isprintaj - #

petak, 15.02.2008.

... dočim na kontinentu, dan nakon...


Sjeverna hladna
fronta. Pusta ograda.
Balkon bez ptica.

- 16:35 - Komentari (3) - Isprintaj - #

četvrtak, 14.02.2008.

...za to vrijeme negdje u Dalmaciji, na Valentinovo


Morska stijena.
Galebi se karaju.
Valovi, pjena.

- 12:55 - Komentari (15) - Isprintaj - #

srijeda, 13.02.2008.

Rizik slijepe ljubavi


Mladi gusjenac
zavodi gusjenicu.
Vrapčja opasnost!

- 04:40 - Komentari (28) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 11.02.2008.

Zlatobradi i muke po Zlatozubom

- Zlatozubi, jesi li za partiju šaha?
- Što ti je, tata, nemam ja vremena! Vi svi umišljate da je život tajkuna lak!
- ...
- Nije lako biti bogat! To košta!
- Vidim, sine.

- 08:27 - Komentari (18) - Isprintaj - #

subota, 09.02.2008.

Gardentrek next generation


Stara jabuka
neobrana, a nova
već propupala.

- 15:59 - Komentari (12) - Isprintaj - #

petak, 08.02.2008.

Ultimativni vodič kroz žuti tisak

Stalno se svi zgražaju nad žutim tiskom i trač novinarstvom u koje se sve pretvorilo. Nije ni čudo! Sve je to zbog neznanja. Da biste u suvremenom svijetu uspješno gradili karijeru i pozitivne međuljudske odnose, obavezno morate poznavati najvažnije pojmove. Pojmovi se s vremenom mijenjaju i morate ih znati pravilno koristiti kako ne biste ispali zadnja seljačina. Prosvjetiteljstvo zatucanih je moj omiljeni hobi, pa sam zato napravio ovaj nadasve pratkičan vodič kako biste ga svakodnevno mogli koristiti i kako ne biste blijedo gledali kad drugi koriste ove pojmove.
Pa krenimo redom, a vi ćete ubrzo vidjeti kako ih je lako uvrstiti u svakodnevnu upotrebu!

Kad na televiziji polugola ženska grli i mazi hladnjake i/ili druge kućanske uređaje, onda se to zove karijera.

Ako se ta ista ženska ševi bezveze okolo sa svima, onda se to zove privatni život.

Ako novine pišu o tome kako se ona okolo ševi, to je miješanje u njen privatan život.

Ako novine ne pišu o tome, nije se ni dogodilo.

Ako novine pišu o tome kako grli frižidere po televiziji, onda prate njenu karijeru.

Ako ženska na televiziji grli i mazi hladnjake i/ili druge kućanske uređaje, a ne ševi se okolo sa svima, onda ona nema privatan život, jer se sva posvetila karijeri.

Ako ženska na televiziji grli i mazi hladnjake i/ili druge kućanske uređaje i morala se poševiti s mnogima da bi uopće grlila i mazila hladnjake na televiziji, to se zove trnovit put do uspjeha u karijeri.

Ako se ženska samo voli ševit okolo, a nema nikakve veze s televizijom ili frižiderima, onda je to obična flundra. Tko nije na televiziji taj, jasno, nema privatan život, a ni karijeru.

Ako ženska na televiziji grli i mazi hladnjake i/ili druge kućanske uređaje, ševi se okolo sa svima, a doma ima muža/dečka kome se baš ne sviđa što ona grli i miluje hladnjake po televiziji, onda je on koči u karijeri.

Ako ženska na televiziji grli i mazi hladnjake i/ili druge kućanske uređaje, ševi se okolo, a doma ima muža/dečka kome se baš ne sviđa što se ona ševi sa svima, onda je on guši u životu.

Ako ženska na televiziji grli i mazi hladnjake i/ili druge kućanske uređaje, ševi se okolo sa svima, a doma ima muža/dečka kome se baš živo jebe i za jedno i za drugo, onda je on ne razumije.

Ako ženska na televiziji grli i mazi hladnjake i/ili druge kućanske uređaje, ne ševi se okolo sa svima, a doma ima muža/dečka kome se baš živo jebe što ona grli hladnjake, onda je on ne podržava u karijeri.

Ako je na televiziji samo hladnjak, nema ženske, a hladnjak svašta radi, onda je to inteligentno rješenje iz Švedske.

Ako je na televiziji hladnjak koji svašta radi, a s njim je i ženska koja ga grli, onda je to stvarno inteligentno rješenje iz Švedske.

Ako ženska nije na televiziji, nego ima taj hladnjak doma, onda se brzo pokaže da uopće nije tako inteligentan, a sigurno ga nitko nikad ni ne zagrli. Taj hladnjak,budući da je neinteligentan, da je komad pokućstva s ograničenom praktičnom upotrebljivošću i da ga nitko ne grli, to je isto što i muž.

Ako muškarac na televiziji grli i mazi hladnjake i/ili druge kućanske uređaje, onda vjerojatno gledate Monty Python.

Ako ona ženska na televiziji više ne grli hladnjake nego s blesimetra čita vremensku prognozu, mlatara bezveze rukama, nitko je živ ne sluša, a iza nje je geografska karta, onda se to zove napredovanje u karijeri.

Ako frajer na televiziji govori vremensku prognozu i svi ga majci slušaju, a iza njega je prognostička karta po kojoj on nešto pokazuje, to je Zoran Vakula.

Ako se na televiziji pojavi samo karta, bez frajera, ženske ili ikog živog ili mrtvog da išta kaže ili pokaže, to je jeftino rješenje iz Hrvatske.

Ako se ženska koja grli hladnjake, ili radi u bilo kojoj firmi, ševi sa svojim šefom, to je seksualno uznemiravanje.

Ako se uda za svog šefa, to je kreten.

Ako se ne uda za šefa, to je neuspjeh u karijeri.

Ako se uda za političara sve do sada se briše, a ako bilo što procuri u javnost, tek onda je to žuti tisak.

Ako se ženska koja grli hladnjake po televiziji počne smucati po kojekakvim eventima okolo po gradu pa joj slika izlazi u trač rubrikama i emisijama, to je onda Jet Set.

Ako se ženska koja grli hladnjake po televiziji počne smucati po kojekakvim eventima okolo po gradu, jebe se sa svima, pa joj slika izlazi u trač rubrikama i emisijama, to je kronika društvenog života.

Ako se uda za nogometaša, to je već zastarjeli pojam sponzoruše.

Ako se pojebe u gang-bangu (domaći: redaljka) s čitavom ekipom u svlačionici, to je težak život u mladosti.

Kad skuca lovu za plastične operacije da je zrežu uzduž i poprijeko, to su neke korekcije. (Uočite korelaciju s jezikom burze gdje isti izraz znači pad vrijednosti dionica.)

Ali do plastičnih operacija se dolazi teško i mukotrpno, najčešće sponzorskim novcem i teškim životom u mladosti. Prije toga treba početi s nevjerojatno skupom kozmetikom perverznih supstanci, kravljenjem po kojekakvim velnes centrima i bjuti salonima i trapljenjem po fitnesima. To znači raditi na sebi.

Kupovina skupe odjeće zove se ulaganje u sebe.

Mahnita upotreba kreditnih kartica zove se peglanje.

Glačanje rublja zove se eksploatacija.

Napokon, kad je netko slučajno otpelja na seminar velečasnog Suca vrati se sva ošamućena pa joj je neko vrijeme nekak neugodno pred samom sobom ševit se okolo sa svakim. To se zove da je otkrila duhovnost u svom životu.

Lagano sad već stara opajdara, iako jedva da ima trideset, više je ne angažiraju na grljenju frižidera na televiziji jer se pojavila mlađa ženska. To je nova zvijezda u usponu.

Sad opajdara svakom novinarčiću gdje god uhvati priliku govori da piše knjigu. O sebi, jasno. Već nakon dvije-tri ponovljene izjave da piše knjigu ona je intelektualka. Neće joj biti neki problem napisati knjigu jer joj je život proveden u grljenju hladnjaka i kućanskih aparata nevjerojatno bogat i zanimljiv, nadasve originalan i neponovljiv, a već se i počela pripremati: ima doma Alkemičara Paola Kuelja i samo što je nije pročitala. Ne mislite valjda, pokvarenjaci, da će u knjizi išta pisati o sočnim detaljima teškog života u mladosti.

Ako ta ženska još i pjeva, ili je ikad pjevala, ili otpjevala ikakvu pjesmicu igdje pred više ljudi od broja njene uže rodbine, onda je to estrada.

Ako je ta estrada ikad igdje snimljena i emitirana na ikakvoj, pa i najlokalnijoj televiziji, makar između onih reklama u kojima je grlila frižidere, e to onda već zvijezde pjevaju.



Eto, sad kad ste oboružani osnovnim pojmovima možete mirne duše kroz život, lakše ćete pratiti kronike društvenih zbivanja u žutom tisku, a kako i sami naginjete pisanju, kvalificirani ste za vrhunskog novinara trač rubrike!




free stats

- 00:02 - Komentari (17) - Isprintaj - #

četvrtak, 07.02.2008.

Haiku nakon službenog dana nepušenja


vrabac je hitar
nezahvalna lovina
stari opušak

- 13:50 - Komentari (5) - Isprintaj - #

srijeda, 06.02.2008.

Zlatousti Onkrajnik

- Zlatousti, koja je razlika između religije i ateizma?
- Religije lažu o mnogočemu, a materijalizam je laž sama.
- Pa gdje je onda istina?
- Onkraj.

- 06:41 - Komentari (6) - Isprintaj - #

utorak, 05.02.2008.

Ostarjela jesen na nogostupu


dva žuta lista
kao snježne pahulje
nisu se sreli

- 13:34 - Komentari (3) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 04.02.2008.

7 4 1


Dani se kreću s Istoka prema Zapadu, noći sa Zapada na Istok, stvarajući tako neobičnu mrežu koja izgleda kao vrtnja. Na tankim nitima susreta, zore ili sutona, nešto nečujno zadrhti u strepnji da će se Svijet rasparati po šavovima. Tren prođe i Svijet ostaje nedirnut. Privid gibanja u taktu sedam, četiri, jedan zapravo je vječno disanje.

- 00:23 - Komentari (6) - Isprintaj - #

nedjelja, 03.02.2008.

Loš dan za karavan (opet gubimo ljude)









mramorna ploča
svijeća dogorjeva
krizantema mre

- 00:09 - Komentari (7) - Isprintaj - #

subota, 02.02.2008.

Zlatousti i drvo spoznaje

- Zlatousti, zašto je bog stvorio stablo spoznaje dobra i zla?
- Spoznaja je uvijek plod.
- A što je onda s kamenom mudraca?
- Što je tvrđe od mudrosti, a ipak tako krhko?

- 13:08 - Komentari (6) - Isprintaj - #

petak, 01.02.2008.

Prvi haiku na vilenjačkom


no' yaveorn na
tiuka elledulin
er lindir weera

- 14:36 - Komentari (13) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.